A közelmúlt eseményeinek hatásai folyamatosan új és új kérdéseket vetnek fel bennünk. Geopolitika, szankciós politika, szuverenitás és nemzetközi jogi kérdések vagy éppen az infláció, de hosszan sorolhatnánk még ezeket a sokakat foglalkoztató kérdésköröket. 

Megtelt ma a nézőtér Lőrincz Csaba sátrunk kerekasztal-beszélgetésein is. „Hogyan tovább Európa?” című programpontunk meghívott szakértői Gulyás Gergely magyarországi miniszter, Schiffer András budapesti ügyvéd, Zakariás Zoltán parlamenti képviselő (EMNP) és Ludovic Orban parlamenti képviselő, Románia volt miniszterelnöke voltak. A beszélgetés moderálásához pedig Schaller-Baross Ernő, európai parlamenti képviselő (Fidesz, Magyar Polgári Szövetség) járult hozzá.

Kik és hogyan fogják alakítani gazdaságunk következő 100 évét? Milyen eszközökkel képes Európa megtartani pozícióját ebben a globális versenyben? Milyen vélt és valós hibákat követett el az elmúlt években az Európai Unió? Melyek voltak a haladást elősegítő lépései? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekben vitathatták meg pro és kontra nézeteiket vendégeink. Mindezek mellett szó volt még az energiafüggőség megváltoztatásának lehetőségéről, a szerződések módosítása is terítékre került, valamint a fenntartható jövőről is tanácskoztak a szakértők. 

A 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor Lőrincz Csaba nevét viselő sátra még sok fontos gazdasági, itthoni és külpolitikai témában várja szakavatott előadóit és persze a látogatókat. Aki pedig lemaradt mai eseményeinkről, annak sem kell kétségbeesnie, hiszen bőven akad még lehetősége efféle, a hétköznapjainkat és a jövőnket taglaló programokat meglátogatni. Ami pedig az érdeklődők nagyszámú jelenlétét illeti, következtetésként levonhatjuk, hogy igenis létezik a társadalmi igény az ilyen jellegű kerekasztal-beszélgetésekre. 

Velencei Éva