A szomszédban dúló háború, a gazdasági válság, a média szerepe, Közép-Európa és a térség jövőképe és esélyei a háború sötét fellegei alatt volt a Lőrincz Csaba sátorban a kerekasztal beszélgetés témája. 

A beszélgetés résztvevői a geopolitikai jellemzések és nemzetközi jogi szempontok narratívái között határozták meg Közép-Európa helyzetét a háború árnyékában. 

A kerekasztal beszélgetés moderátora John O’Sullivan, a Danube Institute elnöke a beszélgetés témájának felvezetését követően Németh Zsoltnak, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnökének adta át a szót, aki kifejezte „Európa felett sűrű fellegek vannak. Közép-Európa is szakítópróba előtt van.” Részletezte a lengyel-magyar kapcsolatot megpróbáló tényezőket, amelyekben véleménye szerint meghatározó szerepe van a médiának. Kifejtette, hogy Közép-Európa csak akkor tud hangot hallatni ebben a háborús helyzetben, ha rá az erősség, az erős akarat jellemző. Kijelentette, a legfontosabb cél a béke, ez a háború ugyanis „Közép-Európát nem temetheti maga alá”. 

Csoma Botond, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség frakcióvezetője Közép-Európa helyzetét a háború árnyékában a nemzetközi jogi és a geopolitikai narratíva kettősségében tárgyalta. Kifejtette, fontos, hogy ne a disztingválás érvényesüljön, de határozott álláspontra van szükség, mert Közép-Európa nehéz helyzetben van. Véleménye szerint alapelv, hogy a kollektív biztonság ne legyen csökkentve.

Jerzy Snopek, korábbi budapesti lengyel nagykövet a lengyel-magyar kapcsolatról értekezett, ugyanakkor Közép-Európa fogalmát a háború árnyékában igyekezett meghatározni. 

Bakk Miklós, a Sapientia oktatója Közép-Európa helyzetéről, esélyeiről beszélt a háború körülményei között. Kiemelte, hogy a geopolitikai elemzések szerint a történelem ismételi önmagát, azonban a változatosságban is fel kell ismerni az állandóságot. Meglátása szerint Közép-Európának a maga peremhelyzetében kell megtalálnia az identitását.

Ki lesz a nyertes és ki a vesztes? A szankciók kinek ártanak és kit juttatnak előnyökhöz, milyen környezetvédelmi szempontokat vetnek fel, merre tart az infláció, mikor lesz vége? Mind olyan kérdések, amelyek a jelenben jelentős mértékben meghatározzák Közép-Európa helyzetét.