„Hét bő esztendőt, hét év éhínség követ.” – sokak számára ismerős lehet a fáraó álmának jelentését megfejtő József története. Meghívott vendégeink azonban nem a bibliai jövendölések tanulmányozása végett érkeztek ezen kerekasztal-beszélgetésünkre. A szuverenitás és gazdasági mozgástér témaköreit boncolgató programpontunk közönsége talán ugyancsak párhuzamot vélt felfedezni ezen tematikák és a címadó elbeszélés bizonyos vonatkozásaiban.

A beszélgetés résztvevői olyan szakavatott politikai és közéleti személyiségek voltak, mint Nagy István miniszter (Agrárminisztérium, Magyarország), Matraszek Marek, a CEC Csoport elnöke, Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter, Barbara Kolm, az Osztrák Nemzeti Bank alelnöke, Szabó Dávid József, a Prohuman Csoport stratégiai igazgatója és Csuday Balázs nagykövet. Milyen következményei vannak és lehetnek gazdasági szempontból az Európa termőterületeit sújtó aszálynak? Hogyan tudunk kevesebb vízkészlettel jobban gazdálkodni? Létezik-e szuverenitás a környezetvédelmi szempontok alapján? Milyen beruházásokra van szükség, ami a hulladékgazdálkodást illeti? A környezetvédelem és a fenntartható jövő jegyében zajló különféle jogszabályozásoknak, népszerűsítő kampányoknak vagy a civil szféra megmozdulásainak köszönhetően talán kijelenthetjük, hogy egyre “trendibbé” válik „zöldnek” lenni.

Tusnádfürdő fenyvesekkel borított hegyoldalainak mesébe illő látványa, az Olt folyó hűsítő közelsége bizonyára közel áll minden tusványosozó szívéhez. Egy pillanatra képzeljük el, hogy mindez semmissé válik… Ijesztő a gondolat, de pontosan a fenti kérdéskörök felülvizsgálata segítheti elő az egyéni és globális szintű változásokat. Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter gondolatait idézve: „Nem lehet közös erőfeszítések nélkül eredményeket elérni. A Duna mindenkié!”.

  A Lőrincz Csaba sátor színpadán tárgyaltakat szép számban érkeztek meghallgatni az érdeklődők, amit pedig soha nem szabad elfelejtenünk: „Ha sok kicsi ember, sok kis helyen, sok kicsi jót tesz, képes megváltoztatni a világ arcát!” 

Velencei Éva