A 29. rovátkát rótták fel ma a bálványosi életfára. Hivatalosan is kezdetét vette a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor.

Photo: Kiss Gábor

A lelkészi áldás és az általános információk ismertetése után Antal Tibor, Tusnádfürdő polgármestere gratulált a FIDESZ-KDNP-nek az anyaországban elért kétharmados győzelemhez. A székelyföldi sportcsapatok sikereit is elismerően nyugtázta (Csíkszeredai Sportklub jégkorongcsapat, Sepsi OSK futballcsapat és Sepsi-SIC női kosárlabdacsapat), majd tovább vitte a foci-világbajnokság gondolatát, és bejelentette, hogy pénteken hatalmas futballmérkőzés lesz a magyarországi politikusok és a székelyföldi elöljárók között. Nyilvánosan visszautasította a Marosvásárhelyi Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület tüntetési kérését, arra hivatkozva, hogy Tusványoson ennek nincsen helye, ugyanis bárki szabadon kinyilváníthatja véleményét.

Ezt követően Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke vette át a szót. Rámutatott, évfordulókban bővelkedünk az idei esztendőben.

A vallásszabadság 450. évfordulóján, sok európai állam centenáriumi ünnepségén túlmenően a falurombolás évfordulóját emelte ki a politikus.

Harminc évvel ezelőtt, 1988 júniusában 120 ezer ember gyűlt össze Budapesten a Kossuth téren, hogy tiltakozzanak a romániai falurombolás ellen (erről bővebben itt). 1956 után első alkalommal szerveztek tiltakozást Magyarországon. „Ekkor kezdődött el a történelmi küzdelem a rombolás és az építkezés között. Mi szeretünk építeni, és ebbe a szellemiségbe kapcsolódunk be Tusványossal is” – fejtette ki a tábor hosszú távú célkitűzéseit, majd az anyaországi választások kiváló eredményeire tért ki. „Sikerült a parlamenti választásokon látványosan megmutatnunk a nemzet egységét. Köszönjük mindenkinek, aki szavazott. […] Közösen értük el ezt az eredményt, a nemzetegyesítés munkálatai az elkövetkezendő négy esztendőben folytatódhatnak. Össze fog nőni az, ami összetartozik”.

Az idei tábor jelmondata: Szenvedélyünk Tusványos. „Génjeinkbe ivódott immár Tusványos. Génjeinkbe ivódott a szó kimondása, a nemzeti összetartozás iránti elkötelezettségünk és az európai elkötelezettségünk is” – hangsúlyozta a politikus. Emlékeztetett, hogy a román-magyar párbeszéd és az európaiasság jegyében indult Tusványos, az évek során minden nehézség ellenére kitartott céljai mellett.

Ezt követően Németh Zsolt átfogóbb témába kezdett. Kijelentette, hogy közép-európai együttműködésre van szükség. A Visegrádi négyek, valamint a Három Tenger Kezdeményezés (elnöke Románia) együttműködését részletezte, mely programok célja az államok közös regionális értékeinek figyelemmel kísérése. „Az elmélyült közép-európai együttműködés ajtaja Románia felé is nyitva áll. Nagyon bízom abban, hogy Románia be fog lépni ezen az ajtón és ennek a közép-európai együttműködő családnak részévé válik. Természetesen van még itt egy évforduló, a centenárium, ami a román-magyar kapcsolatokkal való összefüggésben nem hagyható figyelmen kívül. Jó lenne vigyázni arra, hogy az elkövetkezendő esztendőben az egyesülést, az országok által külön-külön értékelt évfordulókat ne kössük össze a regionális ügyeinkkel, mert félő, hogy ez gyengíti, és nem erősíti a regionális együttműködést. Közép-Európát mindig az együttértést élvező dolgokra kell építeni” – hívta fel a figyelmet Németh Zsolt. A Visegrádi négyek fővárosait, Varsót, Budapestet, Belgrádot, (Kolozsvárt) és Bukarestet összekötő szuper expressz vonatjáratban határozná meg a politikus szimbolikusan.

„Úgy kapcsolódik össze a tusványosi szenvedélyünk Európa szenvedélyével, hogy osztozunk Európa gondjaiban és megoldásokat keresünk Európa problémájára. Európa problémái ma egy nemzeti sorkérdéssé váltak a magyarságnak, ezért foglalkozunk az európai kérdésekkel” – fejtette ki a politikus, hozzátéve: „mivel sajnálatos módon a közép-európai válságra a megoldás csak részlegesen született meg, nagy szüksége van Európának egy sikeres román európai uniós elnökségre. Ha Románia támogatni fogja a közép-európai politikai család építését, az úgy gondolom, megnöveli Románia esélyét arra, hogy egy sikeres európai uniós elnökséget bonyolítson le.”  

Magyarország olyan alternatívát kínál a kontinensnek, amely egy fenntartható Európát jelent. Nem szenzációs dolgok ezek, hanem a működő értékek megőrzése. Európa újraépítése pedig a keresztyén-demokrata értékekre kellene alapozzon, ami nem áll ellen sem a digitalizációnak, sem a technológiai fejlődésnek. Manapság ez a kettő feltételezi egymást – zárta beszédét Németh Zsolt.

A nemzetpolitika az elmúlt években bizonyított. Radikális változás történt a magyar és a nemzetpolitikában a 2010-es magyarországi választások után mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság vezetője.

„Lehetőség adódott számunkra, hogy egy keretrendszert hozzunk létre, erre alapozva tudjuk folytatni azóta is a munkánkat. A nemzet közjogi egyesítése nem lehet mondani, hogy befejeződött, hiszen ez folyamatosan zajlik, de nyugodtan mondhatjuk azt, hogy gyakorlatilag a közjogi egyesítés befejeződött, s erre építve pedig azt tudjuk elmondani, hogy a mai Országgyűlés egy nemzetgyűlés.” A Szenvedélyünk Tusványos jelmondatra Potápi is kitért. Erre egy székely tanítóbácsi szavaival reagált: „rájöttem arra, hogy szebb a világ velünk, mint nélkülünk”.

Nem utolsó sorban Tusványos Köztársaság szabad polgárait köszöntötte megnyitó beszédében Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke. Azon személyek közösségéhez szólt, akiknek szenvedélyük Tusványos.

„A szellemiségével, témaválasztásaival Tusványos, a Bálványosi Szabadegyetem egy nemzetpolitikai fórum és találkozóhely. […] Itt meg lehet fogalmazni olyan gondolatokat is, amelyek például eretneknek tűnnek abban a pillanatban, amikor megfogalmazódnak. […] Valamikor egy jó másfél évtizeddel ezelőtt fogalmazódott meg a külhoni magyarok állampolgárságának gondolata itt valamelyik műhelybeszélgetésben, akik emlékeznek még erre, azok tudják, hogy mennyire eretnek gondolat volt ez akkoriban.” Mára ez valóság.  A román politikusok, értelmiségiek részvétele a rendezvényen állandó kérdés. Jelenlétük mondhatni barométere a román-magyar viszonynak is. Idén, a centenárium évében nem tolongtak, csak nyomokban bukkantak fel. A megnyitón egyedül Mihai Răzvan Ungureanu egykori miniszterelnök volt jelen.

„Volt már olyan is, hogy államelnöki-miniszterelnöki csúcstalálkozó zajlott, de vannak olyan idők is, amikor a politikusok nem tartják számukra hasznosnak, hogy eljöjjenek ide. […] Most talán éppen ilyen időket élünk, éppen a centenárium évében. A román politikusok úgy mérlegelnek, hogy mi a hasznos abban, ha engednek a párbeszéd kényszerének és eljönnek ide elmondani az álláspontjukat, vagy pedig arra figyelnek, hogy ez hoz vagy nem hoz nekik szavazatot. Mindazonáltal vannak olyan személyek, akik szembe menve az idők járásával, akkor is eljönnek, ha ez netán népszerűségveszteséggel jár.”

Napirenden lesznek a sajátos erdélyi gondjaink, tette hozzá Toró, mint például a politikai koncepciós perek – székely terroristák, igazságszolgáltatás – korrupcióellenes harc, az akadozó restitúció folyamata, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem ügye, az autonómia kérdése, és nem utolsó sorban a jövő évi EU választások. Nem csak az időt méri Tusványos, hanem az idők járását is mutatja. Odafigyel az életünkben állandó dolgokra, de azokra is, amelyek változnak. Tusványos néhány napra hirtelen a Kárpát-medence, Európa, és kis túlzással mondhatni, a világ közepévé válik. Olyan fórummá, amely az elkövetkező időszakra meghatározza a nyilvánosságot, a politikai közbeszédet, fogalmazott a politikus.

Photo: Kiss Gábor

A fentiekben elhangzottak értelmében tehát, annak ellenére, hogy a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor a fesztiválok fesztiválja, mégis illene végre leszokni a „fesztivál” kifejezésről, hiszen az esemény ennél sokkal több. Szabadegyetem, amelynek értékeit őrzik és próbálják átmenteni évről évre. Összekapcsolja a hasznosat a kellemessel, az okulást a szórakozással, a politikai, gazdasági, társadalmi, művészeti, tudományos szakemberekkel való értekezések mellett a magyar pop, rock-, és népzenei előadókat is.

Ez volt a hivatalos megnyitó, úgy érzem, a hasznosat a kellemessel én is összekapcsolom, ezért most lazulni megyek (egy keveset), aztán újabb érdekes előadásokra nézek be. Egyébként a hivatalos jelentések szerint a tegnap esti koncerteken 13 ezren fordultak meg. Úgyhogy gyertek ha mertek, mert nyertek!

Palkó Attila