Kapunyitás, sátorhúzás, kezdődik. Az első érkezőket kérdeztük.

„Legelőször hat éve voltam, azóta folyamatosan ez a kedvenc „fesztiválom”. Itt érzem úgy, hogy itthon vagyok. Mindenki barátságos, jó a hangulat, jók a programok, jók a bulik. Lehetőséget adok mindennek, hogy jól érezzem magam. Nem egy bizonyos dologért jöttem, hanem a sok kicsi dologért.” – Molnár Dalma (21 éves).

Te miért választottad ezt az eseményt, miért nem mentél máshova?

„Ugyanúgy, mint a barátnőm is mondta, hat éve jöttünk legelőször, nekem voltak még kihagyásaim. Számomra ez a lehetőségek „fesztiválja”. Úgy gondolom, hogy sokkal szabadabb rendezvény, mint egy nagyvárosi, meg sokkal barátságosabbak az emberek, sokkal több kapcsolatot, ismeretséget lehet kialakítani.” – Len Henrietta (22 éves).

A kapcsolatalakítás Tusványoson generációról generációra nyúlik. Van olyan résztvevő is, akinek már a szülei ide jártak (és itt jöttek össze), viszont akkoriban ő még csak egy szerelmes sóhaj sem volt. Mára törzsvendég, az is igaz, hogy már óvodás fejjel lehetősége volt belekóstolni a nyári szabadegyetembe.

Három lány három véleménye:

„Számomra alap dolog ez a Tusványos. Szüleink is ide jártak fiatalként. Ők szervezték is, most is ide járnak, úgyhogy ebbe születtünk bele. 2-3 éves koromtól kezdve minden évben elhoztak, ha csak napközben is, de itt voltunk. Amióta serdült leánykák lettünk, azóta itt vagyunk egész héten. Ez egy találkozási pont, mindenki a környékről itt van. S ha egész évben nem is találkozunk, mert egyetemre járunk, itt biztos összefutunk.” – Orbán Eszter (21 éves)

S ha nem vagy kapcsolatban, itt biztos összejön valami (mint a szüleidnek)?! Eszter, Noémi és Rita össszekacagtak – okkal. Tusványoson minden is lehetséges.

„Volt már rá példa.” – Orbán Eszter

„Nekem a két és fél éves kapcsolatom itt kezdődött.” – Pap Noémi

„Nekem a másfél éves. Úgyhogy itt minden lehetséges.” – Orbán Eszter

„Igazából én nem akartam jönni, de Tusványost nem lehet kihagyni, mert ez olyan, hogy nekünk van és nekünk szól. Itt van minden ismerősünk; egyszerűen nem tudsz nem eljönni, mert megszokta a szíved.”

Tehát szenvedélyed Tusványos?!

„Igen, a hangulat, a minőség, a csomó ismerős arc miatt, színes a választék, jók a bulik, azt hallottam egy magyarországi csapattól, hogy Tusványos a székely Woodstock.” – Simon Rita (20 éves)

„Az a véleményem, hogy Tusványos, főleg a székelyeknek egy saját, hazai fesztivál, amire egész kicsi korunk óta visszajárunk, vagy amire már a szüleink is egészen fiatal koruk óta ide járnak. Ide nem eljönni olyan, mintha nem akarnál iskolába menni. Ha egyedül jössz is, biztos hétvégére egy egész csapatot találsz magadnak. A hangulat pedig leírhatatlan.” (Pap Noémi – 20 éves)

Egyesek több száz kilométert tettek meg, hogy ide húzhassák fel sátraikat. Péter Debrecenből érkezett.

„Lett volna lehetőségem, főleg nekem Magyarországról máshova is menni, de tavaly valamiért kipróbáltuk itt, az itteni barátaimmal találkozom, és ezért választottam ezt. Jól éreztük magunkat tavaly is.”

A magyarországi fesztiválokkal szemben miért döntöttél Tusványos mellett?

„Ez sokkal különlegesebb, itt van egyfajta plusz is. Délelőtt mindenféle programok vannak, aztán este nyilván megvan a fesztivál hangulata is, bulizás stb., de mindenféleképpen egyedi. Ilyen hasonló kaliberű nincsen Magyarországon.” – Kaszoni Péter (21 éves)

Van, akinek ez az első alkalom. Mire jó egy barát? Arra, hogy meggyőzzön, gyere Tusvira.

„Közel van, Csíkból vagyok, s ide jöttünk. Miért ne?! Barátokkal vagyok. Nincsen sok elvárásom, megpróbálom jól érezni magam. Szerintem nagyon más a társaság itt, mint más helyeken. ” – Colceriu András (18 éves)

Ne hagyjátok ki ti sem, gyertek bátran, a medve csak egy legenda (vagy nem), az eső nem akadály, a távolság pedig kalandozással jár.

Legyen a ti szenvedélyetek is Tusványos!

Palkó Attila