Beszélhetünk Székelyföldön IT- és digitalizációs innovációkról? Vannak-e projektek, fejlődtünk valahová az elmúlt öt évben az első információs technológiai konferencia óta? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ csütörtökön az Erdély Café sátorban.

Photo: Kiss Gábor

Az IT Plus Cluster egy olyan cég, amely vállalkozásokat összesít, Hargita, Kovászna, Maros és Kolozs megyére fókuszálva. Céljuk a modern vállalkozói ökoszisztéma kialakítása kis-, középvállalkozások, illetve startuperek számára. Szeretnék továbbá motiválni az önkormányzatokat, érzékennyé tenni őket a digitalizációra. Szeretnének egy ügyfélkapus rendszert kialakítani. A digitalizációra oktatás véleményük szerint alapkompetencia kellene legyen. A forradalom óta generációváltás időszakában vagyunk. Azok az emberek, akik elkezdték a ’90-es években a vállalkozásokat, abban a fázisban vannak, ahol a tudás átadása a digitalizáció nélkül nehézkes.

Demény Alpár IT-szakember annak kapcsán, hogy lát-e fejlődést Székelyföldön az elmúlt években, így válaszolt: „Az itteni fejlesztések, de maga a technológia fejlődésének révén egyre több lehetőség van arra, hogy digitalizálódjon, fejlődjön az informatika Székelyföldön. Gondolhatunk itt ilyenkor arra is, hogy most már egyre több olyan cég van, aki úgy gondolja, hogy neki teljesen mindegy, honnan veszi erőforrásait, hogy Amerikában, Kézdivásárhelyen vagy Indiában dolgozik az embere, ugyanazt a fizetést adja. Neki az a fontos, hogy megfelelő szakembere legyen, aki dolgozik bizonyos témakörben.” Véleménye szerint az már nehezebb, hogy ezeket az embereket egyetlen városban gyűjtsük össze, mert sokkal kisebb területről meríthetünk. Hozzátette, ha az itt élő, dolgozó embereket integráljuk be egy cégbe, nagyobb esély van rá, hogy a munkavállalók itthon maradnak.

Beke Zoltán, a Mortoff Csoport ügyvezető alapítója viszont nem ennyire elégedett, azt gondolja, hogy jóval többet lehetett volna elérni, különösen az oktatás és a startup-fejlesztések területén. „Amit hiányolok és ami miatt kevésbé fektetnék be itt Székelyföldön, mint Magyarországon, az egy jól működő startup-ökoszisztéma. (…) Kell elsősorban egy olyan felsőoktatási háttér, ahol megjelennek azok a fiatalok, akiknek tényleg ötleteik vannak, idejük, energiájuk, hogy ezeket megvalósítsák” – fogalmazott.

Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke elmondta, ők az önkormányzatnál lehetőséget kaptak digitalizációs projektek megvalósítására. „Három projekt keretén belül 45 önkormányzatra bevittük az online ügyintézést, adófizetést, megtalálhatóak továbbá online mezőgazdasági regiszterek, s így az ügyintézés felgyorsult.” Megjegyezte, hogy ott, ahol az önkormányzatok elmentek az IT felé, észrevették, hogy a fiatalabb, nyitottabb alkalmazott jobban kezelik az újabb platformokat, ezáltal az ügyfelek is közvetlenebbek lesznek az újításokkal szemben.  Hozzátette, emberfüggő, hogy mennyire használják ki az innovációkat. A projektek sikeressége attól is függ, hogy az adott önkormányzat kultúrájába milyen szinten tud beépülni egy újítás.

Jelenleg az IT Plus Claster egyik hangsúlyos témája a Digitális Székelyföld koncepció, amely egyelőre még csak kezdő fázisban van. A meghívottak egyetértettek abban, hogy Székelyföld egyik kitörési pontja az infokommunikációban rejlik.

Tompa Réka