csiki-anyakA Csíki Anyák Egyesülete egy önkéntes alapon működő közhasznú, non-profit szervezet, amelynek tevékenységi köre négy fontos területet foglal magába: a családdal, születéssel és gyermekneveléssel kapcsolatos területet; a szellemi fejlődést szolgáló kulturális tevékenységekét; a testi épséget, egészségmegőrzést szolgáló tevékenységeket; karitatív tevékenységeket.

Az Egyesület alapító tagjai és aktív szervezői fiatal anyukák, akik a gyereknevelés mellett fontosnak tartják a közösségi munkát, és hisznek abban, hogy együtt többet tehetnek azért, hogy színvonalas kulturális rendezvények, gyermekprogramok legyenek, hogy jól felszerelt játszóterek, szép parkok várják a kicsiket és ezáltal a gyermekek egy élhetőbb városban nőjenek fel.

A Csíki Anyák Egyesületének céljai között szerepel a gyereket vállaló anyák naprakész informálása, a kötődő és környezettudatos nevelés népszerűsítése, az anyanyelv, kultúra és hagyományok továbbörökítése a gyermekekben. Támogatják azokat a kezdeményezéseket, amelyek valamilyen módon elősegítik a gyermekek, a család lelki és testi egészségének megőrzését.

A Csíki Anyák Egyesületének létrejöttét egy levelezőlista elindítása előzte meg. Ezen lista elsődleges célja a gyereket váró vagy nevelő csíki anyukák virtuális kapcsolattartásának elősegítése volt, és olyan sikeresnek bizonyult, hogy egy év leforgása alatt 450 regisztrált taggal és napi közel ötven bejegyzéssel büszkélkedhetett. A listán a gyerekneveléssel kapcsolatos kérdések mellett a város kulturális eseményeiről, gyermeknek szóló foglalkozásokról lehetett olvasni. Emellett igény mutatkozott saját szervezésű rendezvényekre, beszélgetésekre, előadásokra is, ezek megszervezése és lebonyolítása is a listán keresztül zajlott. A ’csíkianyák’ levelezőlista és létrehozója jóvoltából került sor számos tájékoztató beszélgetésre a szülés, szoptatás, gyerekbetegségek témakörében, és így került megrendezésre a regisztrált tagok gyermekeinek születésnapi bulija is.

Hiszik, hogy a család összetartó, megtartó erejében bízó emberek érdekei találkoznak, és közös segítséggel, együttműködéssel, támogatásokkal céljaikat valóra tudják váltani.