Két különböző tájegységen fekvő és eltérő jellegű vállalkozásról tudhattak meg apró titkokat, hasznos tapasztalatokat szerdán a brandépítés érdekeltjei. Legyen szó pálinkáról, mesetérképről, vagy bármilyen más termékről, a márka és a vásárlókör kiépítése minden esetben más.

A Székelyföldi Legendárium ötletgazdája, Fazakas Szabolcs mesélt a kezdetekről, a folyamatról, amelynek köszönhetően ma ez a vállalkozás is jó úton halad előre. Elmondása szerint az elején a legnagyobb nehézség az volt, hogy sokan nem értették, mihez akarnak kezdeni ezekkel a legendákkal, de végül 10 év alatt sikerült egy brandet kialakítani az ötlet köré. „Az egész onnan indult, hogy a székelyföldi mondákat és legendákat gyakorlatilag egy helyre akartuk összeterelni, és ezeket illusztrálva, mozgóképeket mutatni a gyerekeknek.” Abban gondolkodtak, hogy kell egy új csatorna, egy új kommunikációs eszköz, amin keresztül ezek a történetek eljuthatnak a hallgatósághoz, és nem vesznek feledésbe: „A Legendárium kezdeményezés segítségével tulajdonképpen visszajuttattuk a gyermekek szívébe a mondákat.” Fazakas Szabolcs kiemelte, hogy sok nép van a történelemben, akit a mondái által ismert meg a világ, és ezt a fajta kommunikációt nekünk is el kell sajátítanunk. A magánkezdeményezésből indult Legendárium mostanra már 14 terméket tudhat magáénak, amelyek érdekes, logikai kapcsolatban állnak egymással. Ilyen a mesetérkép, a már 45.000 példányban kiadott könyv és a társasjáték, tehát a kemény munka, a fáradalmas terjesztés, piacozás meghozta az eredményét. További siker volt a rajzfilmstúdió létrehozása Székelyudvarhelyen, ahol 23 fős helybeli, képzőművészetet végzett csapat dolgozik. Ez jól mutatja, hogy náluk is fontos a hazai munkaerő foglalkoztatása. A vásárlókkal való kapcsolattartás fontosságát is hangsúlyozta Fazakas Szabolcs, hiszen a közönséggel kapcsolódni kell, figyelni a visszajelzéseikre.

A Panyolai Szilvórium Zrt. vezérigazgatója, Lakatos Gergely is bemutatta vállalkozását, ahol 2011-ben gyakornokként kezdte, és azóta is ott dolgozik. Kezdetben a vállalkozás fejlesztésére helyezte a hangsúlyt, majd ezt követően előtérbe kerülhetett a márkaépítés. A 2002-ben alakult cég mára az ország egyik vezető márkája lett, ami az üzletember elmondása szerint nem jöhetett volna létre belső stabilizálás nélkül, hiszen ennek hiányában nem hiteles a kép, amit egy vállalkozásról mutatsz: „Az erős márka mögött egy erős cég is áll, és ezt ma már minden szempontból alá tudjuk támasztani.” Azt is elmondta, hogy ez ötven ember közös csapatmunkájának eredménye. Vannak exportkapcsolataik Kanadában, Svájcban, Angliában, ami ott élő magyarok segítségével jöhetett létre, és most már Felvidéken is megtalálható a Panyolai Pálinka.

Lakatos Gergely elmondta, a sikerhez ki kellett jönni a székhelyről, és meg kellett mutatni a márkát az embereknek, hangsúlyt kellett fektetni a kifelé kommunikálásra. A vezérigazgató kifejtette, hogy a palackozás mai napig kézzel történik, s ez lehetővé teszi az ottani emberek foglalkoztatását és a hitelesség megőrzését: „A gyümölcstől egészen a palack lezárásáig a kezeinkkel és szemünkkel fogjuk meg a terméket, nem egy gépsorral gyártjuk.” Bevallotta, hogy a segítségkérés a céges ügyekben sem szégyen, hiszen, ha egy olyan dologgal kerül szembe a vállalkozás, ami szokatlan és ismeretlen, akkor tudni kell tanácsot kérni a tapasztaltaktól. A márkaépítés fontosságát újra hangsúlyozta, elmondása szerint ugyanis ez által hitelbe kapod a vásárló bizalmát, és következő alkalommal is a te termékedet fogja választani.

A brand- és márkaépítés mögött tehát rengeteg munka és számtalan áthidalnivaló akadály van, de minden tevékenységre érvényes Lakatos Gergely egyik kollégájától idézett gondolata: „ezt nem lehet másképp, csak szívvel csinálni” – ez lehet az esszenciája egy jól működő vállalkozásnak is.

Csiki Zsuzsi