Mert nincs Tusványos-zárás szervezői körinterjú nélkül, így a szombat esti koncertláz előtt kiragadtuk néhányukat a rohanó tempóból. A 27. Tusványos újdonságaira, kimagasló élményekre, kihívásokra és vicces történetekre voltunk kíváncsiak.

kissgabor_DSC_7999

Tárnok Mária, a Pro Minoritate Alapítvány kuratóriumi elnöke

Büszke arra, hogy idén két új sátorral bővült a tábor: a Kriza János Népzenei sátorral és a Janus Pannonius Irodalmi Kávéházzal, és mindkettőt sikerült értékes és népszerű tartalommal megtölteni. Néhány ismerősét például olyannyira elragadta a néptánc és a közös éneklés hangulata, hogy még a nagykoncertekről is sikerült megfeledkezniük.

Mária számára nagy élmény volt a magyar Teátrum Színházi Sátor Tusnád, a musical című zenés improvizációs musicalje, amit kizárólag az idei Tusványosra hoztak a színészek.

Legjobb és legnehezebb napnak a csütörtököt tekinti, amikor a Tankcsapda és Rúzsa Magdi koncertekre közel 18.000 ember vonult be. Azonban e kritikus tömeg (21.000 a csúcslétszám) a kiváló csapatmunka és koordináció miatt nem jelentett problémát.

Fekete Réka, főszervező

Újdonságként Réka is a népzenei sátort emelte ki, szerinte is az volt mindenki „szíve csücske”. Sikerélményről kérdezve, elmondta, hogy szervezőkként mindig úgy érzik, az adott év a csúcsév, aztán kiderül, hogy a következő évben még mindig lehet überelni az előző csúcsévet. További siker, hogy a régről összeszokott remek csapatnak köszönhetően szervezői nehézség nélkül ment minden. Csupán a Réka kommunikációjába csúszott egy kis kihívás. Főszervezőnk ugyanis ott felejtette hangját a szerdai Intim Torna Illegál koncerten, így szervezőtársai kénytelenek voltak új készséget kifejleszteni: megtanultak szájról olvasni.

Sándor Krisztina, politikáért felelős szervező

Krisztina egyik fő feladatköre a programok előzetes egyeztetése, melyekben kihívást is lát sokszor. Ilyen például a program idejében való megjelenése, amelyet minden évben próbálnak betartani, de az aktualitások és egyeztetések miatt néha mégis módosítaniuk kell. Ő is kiemelte az olajozottan működő, összeszokott szervezői csapatmunkát.

Idei humormorzsája egy névcsere-bakiból adódott, amikor ugyanis az egyik előadó vezetéknevét felcserélték, és mivel rokon szakmabeli személyek voltak, a dolog később, egy telefonegyeztetéskor derült ki. Mázli, hogy az illető rugalmasan kezelte a tévedést.

Vadász-Szatmári Huba, táborigazgató

Az innivalók raktárában rögtönöztünk interjúszobát Vadász-Szatmári Hubával. Sörösdoboz halmazon még úgysem kérdezz-felelekeztünk. Kérdéseinket velős válaszok és kifigurázott parafrázisok követték.

Huba valódi kihívása a 63 kg-os sörhordók súlya, bár az, hogy maga is emelt volna ezekből, nem derült ki a beszélgetésből.  De mindent a résztvevők szomjúságáért, nemde?

Esetében a táborbontás sem egyszerű történet, ezért rajtunk keresztül üzeni a nagyvilágnak: szervezzük át nonstoppá Tusványost!

Fazakas Szabolcs, mindenesek koordinátora

Ki a mindenes? – a szervezőcsapat lelke, akit mindenért lehet riasztani. Riasztják is: építeni, bontani, 10 cm-rel arrébb pakolni valamit, majd vissza, forgalmat felügyelni és irányítani. Ez utóbbit tekinti a legnagyobb kihívásnak, főként akkor, amikor koordinátorként a tömeg közepén ragad. De a mindenesek ellenőrzik a karszalagokat, ki- és becsavaroznak, felmosnak, pályát öntöznek, árut pakolnak, sátrat és fogat is húznak – mikor mire van épp szükség, tudjátok… Valójában mi „pátyolgatjuk a tábort”- összegez Szabi.

Csapatával 3 váltásban, 0-24-ben állnak a szervezők rendelkezésére. Igazi problémamegoldók. De tényleg! Hiszen még arra az igen érdekes kérdésre is volt válaszuk, hogy mire van szükség ahhoz, hogy szemetet szedjen valaki?

Erdei Barna, színpadfelelős

A színpadfelelős a backstage és a zenekarok protokolljának a mestere. Emiatt az együttesek beállása és a pontos koncertkezdés igazi kihívás és minden esti stresszfaktor, hogy mindig minden a terv szerint haladjon, gördülékenyen.

Barni számára volt olyan, hogy kihívás és sikerélmény kéz a kézben járt: 220 voltot kellett bevezetniük a buszokba és a méretes járműveknek a helyhiány ellenére parkolóhelyet kellett teremteniük. Igazi bűvészmutatvány.

Jópofa szituációkat szült továbbá a szervezőcsapat három Barni névre hallgató tagja, mert néha bizony keveredtek az információ megosztások és a személyek. Igazi dilemma lehetett az elején, hogy milyen kérdéssel, melyik Barni számát tárcsázzák.

Zamfirescu Andrea, elszállásolásokért felelős szervező

Andi sikerélménye az idén, hogy minden a legnagyobb rendben zajlott a zárt sátortáborban, így a sátorlakók is maximálisan elégedettek lehettek. Újdonságként hatott a lakókocsik nagyobb száma, mely korábban nem volt ennyire jellemző. Számunkra Andi a „hogyan fektess le 200 embert 70 helyre” típusú megoldások mestere, aki igazi kihívásként a nagyfokú toleranciát emlegette, úgy szervezői, mint a résztvevői oldalról. Büszke arra, hogy 220-230 önkéntes és szervező közös munkájának szép eredményét láthatták az elmúlt egy hétben.

Popa Ilona, főszervező

Ilona (nekünk csak Ilike) idei, főszervező státusza egy lépésről lépésre haladó folyamat. Volt ő már raktárban, programfüzetekért felelős, fősátras, így az elmúlt évek során igazán beleláthatott a különféle munkafolyamatokba, így a főszervezőséget is könnyebb volt átlátnia.

Pihenésként a szervező csapattal való beszélgetéseket, ismerkedős esteket említi legjobb élményként.

A szembejövő kihívásokon saját felfogása hamar átlendítette: 1-1 új helyzetben, nagyon gyorsan a megoldást kereste, hiszen megijedni, mérgelődni ideje sem volt!

Kedves Péter, a beléptetőrendszer felelőse (a számok embere)

Egyértelmű sikerélménynek tekinti a kiskorúaknak járó karszalagok tavalyi bevezetését, mellyel rengeteg kellemetlen esetet megszűrnek. Ugyanide sorolja a fesztiválozók által már megszokott beléptetőrendszer zökkenőmentességét és gyorsaságát.

És akkor pár adat Petitől: az eddigi csúcsnapon, csütörtökön (írásunk elküldésekor a szombat esti pontos létszámot még nem tudtuk) 16.000 ember, pénteken 13.500 ember tartózkodott a tábor területén. Nem kis számok ezek! De meg is magyarázza nekünk gyorsan Peti: minden téren több a kínálat, nagyobb a választék az idén. Természetesen a nagyobb tömeg-nagyobb kihívás párhuzamot ő is megemlíti, de ez elsősorban pozitívum, hiszen ezzel együtt Tusványos összképe, arculata is egyre jobb és jobb.

Vicces sztorija rögtön a táborban történt kutyabeléptető szigorítása után történt. Egyik kutya gazdája telefonon érdeklődött: Hej, nem tudod mennyi egy szájkosár ára most Csíkban?

Tudjuk, hogy vannak további szervező kollégák, kiknek aranyat érő munkáját most nem mutattuk be, nézzétek el, kérlek. Szombat van, mi is kimerészkedtünk a Press kuckóból, hogy megnézzük, milyen is a tábor, amiről olyan jókat írunk. J Természetesen mindannyiatoknak köszönjük idén is a hatékony és kitartó munkát, a segítőkész válaszokat, a mindenben partnerségeteket, de a kölcsönadott hajszárítót, felmosót, matracot stb. is.

Örömmel voltunk részesei a csapatnak! Hajrá 27. Tusványos, jövőre ugyanitt!

Geréb Orsi, Szabó Adél, Tusványos Press