Szeretjük a szimbólumokat. Ezekkel a hétköznapjainkkal szorosan összefonódó jelképekkel kommunikáljuk a külvilágnak, hogy: Kik vagyunk? Mit akarunk? Hová tartozunk? Mi az, ami érdekel? A táborba látogatók közül is sokan viselik magukon Tusványos feliratú pólóinkat, logónkat vagy előszeretettel ismételgetik évről-évre megújuló szlogenjeinket. Akik így tesznek, azok mindannyian azt üzenik Tusványos szervezőcsapatának, hogy igenis van amiért, akiért újra és újra megszervezni a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort. Köszönjük, hogy szeretitek Tusványost! 

Nemzeti hovatartozásunk legfőbb kifejezői a zászlók. Zászló- és címerháborúk, koncepciós és visszaszolgáltatási perek témaköreiben folytattak izgalmas eszmecserét szakavatott és személyes tapasztalatokkal is rendelkező vendégeink: Kulcsár-Terza József parlameni képviselő (EMSZ), Zsigmond József ügyvezető igazgató (Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat), Bánffy Farkas (tulajdonos, örökös, Bánffy- és Zichy birtokok), Johann Taierling kovászna megyei tanácsos, Varga Andrea jogtörténész (Váradhegyfoki Premontrei Prépostság) és Tőke Ervin, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke.

Nemzetközi szintre kell-e emelni az ingatlan-visszaszolgáltatási pereket? Az egyházi és egyesületi ingatlanokért folytatott harcokon túl, miként boldogulnak a kis emberek”? Milyen alternatív lehetőségek útján lehet visszaszerezni ezeket az igazságtalanul elvett ingatlanokat? A kerekasztal-beszélgetés során az érintettek megosztották közönséggükkel, az akár egy évtizede indult és jelenleg is folyamatban lévő ügyeiket. Majd a beszélgetés zárásaként a nézőtér székeiben ülők is elmesélhették zászló- és címerháborúk végeláthatatlan ismétlődésében megélt személyes történeteiket. Történelmi viharok tépdelte zászlajaink és címereink megfoldozásának törekvései még korántsem értek véget.

Most azonban mindenki engedjen meg magának egy kis pihenést, hiszen ugyanúgy Tusványosnak sincs még vége! Rengeteg koncert, interaktív foglalkozás, buli, előadás és sok-sok meglepetés vár az ide érkezőkre! Élvezzétek a nyarat, az izgalmas új találkozásokat, és kössetek életre szóló barátságokat itt Tusványoson!

                                                                                                                              Velencei Éva