Milyen jövő vár ránk a bizonytalan jelenben? Hogyan tudjuk átvészelni az előttünk álló kihívásokat, válságos időket? Miként fogunk élni a vihar elmúltával? Egyre több a bennünk felmerülő kérdés a jövőnket, megélhetésünket, biztonságunkat illetően, látva azt, hogy mi történik a szomszéd országunkban, az egész világban, és mindennek milyen kihatása van életünkre.

Ha csütörtök reggel, és Lőrincz Csaba sátor, akkor csakis a gazdasági panellel kezdődhet a nap. A Vihar előtt, vihar után? – Infláció energiaár, recesszió címet viselő kerekasztal beszélgetés alkalmával ezen kérdéseket járták körbe a meghívottak Mátis Jenő közgazdász, Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács országos alelnökének és Közép-Erdélyért felelős régióelnökének moderálásban.

 „Vihar előtt, talán egy kis szélcsend közben vagyunk, de ebből a viharból könnyen lehet orkán is.” – fogalmazott nyitóbeszédében Varga Mihály, Magyarország pénzügyminisztere, utalva a jelenlegi bizonytalan, kihívásokkal teli helyzetre, amely Európa és a világ gazdaságát beárnyékolja. „Ha az árak ilyen mértékben növekednek, egy élelmiszerválság is kialakulhat a világban és akár még Európában is. Abban biztos vagyok, hogy a helyzet nem javulni, hanem rosszabbodni fog. Amiben most vagyunk, az vihar előtti csend. Látjuk, mi felé megyünk, mibe csúszunk bele. Tekintettel az országaink nyitottságára, ami a New York-ban a tőzsdén történik, az húsz perc múlva megtörténik a budapestin és a bukarestin is.” 

Cseke Attila, Románia Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős minisztere elmondta, hogy a rendelkezésre álló EU-s forrásokat felhasználva, komoly fejlesztésekkel készülnek a recesszióra.

A továbbiakban szó esett a munkaerőhiányról, ami állandó, visszatérő tényező a gazdasági körforgásban. Vállalkozói oldalról Teleki Gábor, a Richter Gedeon Románia vezérigazgatója osztotta meg tapasztalatait. Vállalkozóként, munkáltatóként a jelenlegi gazdasági kihívások mellett ő is a munkaerőhiányt, illetve olykor a bürokráciát is nehezítő tényezőként említette, amely megnehezíti a helyi, kisebb cégek, vállalkozások működését és fennmaradását.

Christopher P. Ball, az amerikai Quinnipiac Egyetem magyar tanszékének vezetője is egyetért azzal, hogy egy vihar peremén vagyunk. Az infláció ma egy globális probléma, ami erősebben, vagy gyengébben, de valamilyen formában minden országban érezhető, ahogyan a munkaerőhiány is.

Szociálisan, pszichésen és gazdaságilag is érezhető a válság, amelynek ködös, sűrű levegője a világra nehezedik most, így nehéz eldönteni, hogy szélcsendben vagy viharban vagyunk. Egy biztos, ezt a vihart nem lehet megállítani, legfeljebb lassítani, hogy az emberek felkészülhessenek (arra, amire nem mindig lehet).  

Koncz Beáta