Rövid és színes slam vs. vers „csatával” indított az Íróakadémia. Nem véletlen hát, hogy egy időre mi is a Janus Pannonius irodalmi sátorban ragadtunk.

NagyLori-CR-4541

Birtalan Andrea slammer, Íróakadémia ösztöndíjas és Bálint Tamás költő sorait hallva újra eszünkbe jutott, hogy szeretjük a verseket. Abban is megegyeztünk, hogy a slam nyitottabb, közönségnek szóló műfaja közelebb viszi az irodalmat a fiatalokhoz. És ez is a cél. Akárcsak az Íróakadémia esetén, ahol ösztöndíjasok, mentorok és senior oktatók dolgoznak együtt azon, hogy költő, színész, kultúrmenedzser, dráma- vagy prózaíró kiscsoportjaikban mindenki a legtöbbet kihozhassa magából.

Hiszen Demeter Szilárd újságíró szerint is „eldobsz egy kötetet és az 10 írót talál fejbe”.  Túlzását lefordítva valóban sok tehetséges író, költő van a Kárpát-medencében, és az Íróakadémia szerepe, hogy őket felkutassa, számukra ösztöndíj lehetőséget teremtsen. Mindezt az egyéni művészi szabadság figyelembevételével.

És milyen jó, hogy így teszi, hiszen azóta is a fejünkben cseng Andi, Vad Fruttik szám inspirálta négysorosa, akárcsak Tamás pajkos, humoros, nőkhöz írt verse. Kérünk még hasonlót!

Geréb Orsi, Tusványos Press