Van, amikor úgy érzed, hogy szükség van egy kis aktivitásra. Nem szeretnél ülőhelyben maradni, a helyváltoztatás sem nyújt már kellően új élményt. Kóstolnál valami finomat, fejlesztenéd a készségeidet, kihívást keresel és egy technológiai újdonságot is kipróbálnál. Ha az előző mondatok olvasása közben bólogattál, hadd ajánljam a Magyar Turizmus sátrát.Demeter_attila __MG_0005-4

A nagyszínpadtól indulj a kijárat irányába (nyugi, koncertre visszaérsz), és a sok egyéb érdekességet rejtő sátor mellett elhaladva a Magyar Turizmus sátrához érsz.

Miért éri meg neked odalátogatni?

Mert megtervezheted a nyaradat. A sátor előterében magyarországi turisztikai helyszínekről informálódhatsz. Gyűjthetsz prospektusokat, majd miután kipihented a „tusványosi fáradalmakat”, jöhet a nyaralás további tervezése.

Itt van az a kétkerekes közlekedési csodaműszer is, amit előző években is láthattál, és a kipróbálókról mindig vidámság sugárzott. Amúgy segway a becses neve és neked is megéri tenni vele egy kört.

Tégy meg néhány lépést a nagy Rubik-kocka felé, hisz számtalan érdekességet hallhatsz. És közben persze láthatsz is. Ha van másfél órád, akár profi szinten is megtanulhatod a Rubik-kocka kirakását. Hetekkel ezelőtt, miután a nyolcéves unokatestvéremet megajándékoztam egy kockával, rádöbbentem, hogy nekem is lenne még mit tanulnom. A kíváncsiságéhségemet enyhítette az ott lévő srác, aki szemmel is nehezen követhetően, elmondása szerint 5-6 lépéssorozatból átlagban 10-11 másodperc alatt rakja ki a Rubik-kockát. Világbajnok profikról már hallottunk, de rácsodálkozós élmény mindezt élőben is látni. Bárkit szívesen oktat, a tavaly egy nagymamakorú néni is vállalkozott a tanulásra és van egy négy éve visszatérő „vendég” is.

Két lépéssel odébb házi kolbászt, többféle ízesítésű pálinkát, különleges lekvárféléket és egyéb biotermékeket ízlelgethetsz meg Zalaegerszeg jóvoltából. Olyan finomság is van, amit halak és emberek egyaránt fogyaszthatnak. A város idén először képviselteti magát Tusványoson, és a zalai erdővidék gasztronómiai kincsei mellett a fiatalabbak művészi tehetségeiket élhetik ki (festegethetnek), illetve 0-99 éves korig ajánlott játék is vár rád.

Szóval, ha rám hallgatsz: aktív pillanatodban ne ülj le a sarokba, hanem menj és tapasztalj! Erre a célra tökéletesen alkalmas a Magyar Turizmus sátra.

Szabó Adél, Tusványos Press