A lányoknál mindennapos probléma eldönteni a kérdést, hogy mit vegyenek fel egy-egy alkalomra. Az átlagosnál is nagyobb harc viszont kiválasztani, hogy mi a legmegfelelőbb összeállítás esküvő, állásinterjú, – és ha hiszik a férfitársak, ha nem – a fesztivál idején.  

Csütörtökön délután az Erdélyi Főiskolások és Egyetemisták Sátrában a ruházkodásról, a divatról beszélgettünk Bakó Rozália, a Sapientia EMTE egyetemi docensével, aki szerint komolyan kell vennünk azt is, hogy ne legyünk divatosak, hiszen lehet, hogy a divatos öltözködéssel nagyobbat kockáztatunk. Többnyire három tényező alapján döntünk arról, hogy mit vegyünk fel adott eseményre. Éspedig: az egyéniségünk sugallta intuíciók, a társadalmi elvárás diktálta szabályok, és a kommunikáció. Ha nem is tudatosan, mindez meghatározza, hogy hogy érezzük magunkat a bőrünkben, vagy legalábbis a ruhánkban.

  • Esküvőre készülsz, és nem tudod, mennyire kellene kiöltöznöd? Semmiképpen ne öltözd túl a mennyasszonyt, nem esne jól neki, ha a nagy napon versenybe kellene szállnia a vendégkoszorú szépségeivel. Ez alapján tiltott a fehér, és a nagyon világos színek sem ajánlottak.
  • Esetleg állásinterjú miatt rágod a körmöd, és a cv-d mellett a szoknyádat vagy nadrágodat is elő kellene készítened? Nem igazán ajánlott miniszoknyát húznod, tilos a dekoltázs és kerüld a túl sok kiegészítőt is. Főleg akkor, ha idegességedben a gyűrűdet, karkötődet, fülbevalódat szoktad birizgálni. Cipő szempontjából ajánlott a csukott, de ha nagy kánikulában kell állásinterjúra rohannod, akkor egy elől csukott, hátul nyitott cipőt megengedhetsz magadnak. Persze mindezen felsoroltak függnek attól is, hogy milyen állásra jelentkezel. Megtörténhet néha, hogy a teniszcipő-farmer összeállítással meggyőzőbb vagy.
  • Nagy kérdés az is, mennyire vetkőzzünk ki, elsősorban önmagunkból egy fesztivál idején. Habár erre nem kaptunk választ az előadás során, az biztos, hogy csak annyira, hogy kényelmesen érzed magad.

A beszélgetést egy izgalmas téma zárta, azaz ZOOM a cipőkre. Bizonyos kutatások szerint csak a cipőnk képe alapján elég nagy pontossággal körülírható a személyiségünk. A résztvevőknek így cipők alapján kellett kitalálniuk, kihez tartozik az adott darab.

S ha már fesztivál divatról beszélgettünk, a Tusványos Press megkérdezte mi alapján választották ki a ruhadarabokat a szabadegyetemre bulizni érkezők.

Blanka, 21

Demeter_attila __MG_3072_blanka

„Legyen minél praktikusabb, kényelmesebb. Egyszerű, de nagyszerű.”

Zsuzsi, 17

Demeter_attila __MG_3062_zsuzsi

„Szeretném önmagamat kifejezni. Színesen. Megtörténik, hogy amit máskor nem vennék fel az utcára, azt ilyenkor beválogatom a ruhadarabok közé.”

Boró, 17

Demeter_attila __MG_3061_boro

„Az a legfontosabb, hogy el tudjam engedni magam. Színes mintákat szeretek.”

Rebeka, 19

Demeter_attila __MG_3068_rebeka

„Közhelyesnek tűnhet a virágos hajpánt, de ez már fesztiválstílus. Igyekszem a saját egyéniségemet belevinni a ruházatomba, hogy ne legyen sablonos.”

Attila, 25

Demeter_attila __MG_3070_attila

„Praktikum, időjárás, na meg, hogy mi az, ami épp rendelkezésre áll.”

Kristály Bea, Tusványos Press