„A béke ideje” az idei Tusványos mottója – mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke, a szabadegyetem alapítója, a rendezvény budapesti sajtótájékoztatóján. 

A Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány és a Magyar Ifjúsági Tanács július 18-23. között szervezi meg a XXXII. Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort az erdélyi Tusnádfürdőn. A rendezvény kiemelt partnere az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács.

Tárnok Mária magyarországi főszervező, a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, hogy két hét múlva elkezdődik a rendezvény, mintegy 30 programsátorban zajlanak az előadások, 300 fős szervezői csapat készíti elő, és végzi helyben a szervezői feladatokat, annak érdekében, hogy sikeres legyen a rendezvény. A programok elérhetőek lesznek a www.tusvanyos.ro oldalon magyar, angol és román nyelven, a Tusványos applikáción szintén. A Lőrincz Csaba sátor előadásait élőben közvetítik a szervezők.

Németh Zsolt rámutatott: a rendkívül sűrű elmúlt esztendőt, Európában és a világban egyaránt, a háború, a háborúskodás, a békétlenség jellemezte. Szükség van békességre, pártközi értelemben és a Kárpát-medencében egyaránt – hangsúlyozta. A magyar konszenzus építésének hagyományos színtereként jellemezte Tusványost, ahol idén is megrendezik a pártközi kerekasztalt. Jelezte részvételét Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, az MSZP képviselője, Molnár Zsolt, a Jobbik frakcióvezető-helyettese, Brenner Koloman és az LMP-s Kanász-Nagy Máté frakcióvezető-helyettes, valamint Nacsa Lőrincz, a KDNP országgyűlési képviselője.

A hagyományoknak megfelelően tartanak össznemzeti kerekasztalt, ahol a Kárpát-medencei magyar közösségek vezetői összeülnek, és találkoznak majd a miniszterelnökkel.

Orbán Viktor szombati, nagyszínpadon tartott beszédében várhatóan szintén hangsúlyos szerepet kap a béke ideje tematika.

Magyarország békediplomáciát folytat, és az látszik, hogy nemzetközi színtéren is egyre erősebb a békevágy. A tábort egy héttel a NATO-csúcs után tartják majd, a rendezvény időzítése tehát nagyon jó.

Megerősítette a magyar álláspontot, miszerint a háborúnak nincs katonai megoldása. Minél előbb diplomáciai megoldásra van szükség. A magyar kormány egyértelműen elítéli az Ukrajna elleni orosz agressziót. Fontosnak tartja az Ukrajna iránti szolidaritás erősítését, ami a magyar társadalomban érzékelhetően jelen van.

Kitért arra is, hogy van egy állandó magyarellenesség a Kárpát-medencében, ami közös stratégiát indokol. A mostani háborús időkben a kisebbségi jogok vonatkozásában nagyfokú leépülés tapasztalható, nemcsak Ukrajnában, hanem más államokban is. Emellett a nemzetközi jog területén szintén komoly nehézségekbe ütközik a kisebbségvédelem.

Szólt arról is, hogy az egész Kárpát-medencében és az európai színtéren is választásokra készülnek, és ilyenkor megerősödik a magyarellenes hangulatkeltés, és a parciális érdekek szintén erőteljesebben jelennek meg. A magyar kormány azt hangsúlyozza, hogy az etnikai pártok egységének egyöntetű támogatása a magyar politika legfontosabb feladata.

Közlése szerint az idei rendezvénynek 42 partnere van, a mostani Tusványoson 30 sátorban mintegy 500 program és ezer előadó várja a látogatókat. Legalább nyolc miniszter és tucatnyi államtitkár, parlamenti képviselők, további politikusok ígérték a részvételüket. A hét folyamán várhatóan 80 ezer résztvevő fordul meg a táborban.

Szólt arról is, hogy számos külföldi vendégre számítanak, így ellátogat Tusványosra Janez Jansa, volt szlovén miniszterelnök, lengyel, amerikai és brit politikusok, Donald Trump volt amerikai elnök kampányfőnöke is.

A fesztivál szabadidős, kulturális programjainál a maximális nyitottságra, a sokszínűségre helyezik a hangsúlyt. A nagyszínpadon fellép a Magna Cum Laude, a Maszkura és a Tücsökraj, a Pál Utcai Fiúk, Quimby, Anima Sound System, Vad Fruttik, Parno Graszt, Péterfy Bori & Love Band, Republik és az Ismerős Arcok. A programban szerepel egy Cseh Tamás-est, Vecsei H. Miklós és Szabó Balázs közreműködésével (Cseh Tamás maga is fellépett Tusványoson). A Petőfi 200 évhez kapcsolódva, kulturális programok várják az érdeklődőket. A Kriza János csűrben a Kárpát-medence legjobb népzenei bandái lépnek fel, a házigazda Pál István Szalonna lesz, többek közt fellép a „Felszállott a páva” televíziós műsor győztese, a kolozsvári Tokos együttes, a 30 éves Zurgó együttes, a szombati csángó napon Petrás Mária és barátai.

Kitért arra is, hogy az utóbbi években egyre nagyobb teret kap a Buzánszky Jenő sportterasz, ahova idén, többek között, ellátogat Király Gábor, Nikolics Nemanja, Priskin Tamás, a 2016-os franciaországi futball-EB hősei, továbbá számos olimpikon, paralimpikon, köztük Illés Fanni, Farkas Henrietta, és a női sportolói csúcsteljesítmények egyik jelentős képviselője, Lubics Szilvia hosszútávfutó.

A lelki béke megteremtése jegyében, a programban hangsúlyozottan megjelenik, többféle felekezet részvételével, az ukrán-magyar barátság megújulásáért, az igazságos békéért való közös gondolkodás, ökumenikus esti imádság.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) alelnöke azt mondta: Tusványos úgy változik évről évre, hogy eközben az induláskor megfogalmazott célokat is meg tudták őrizni.

Több mint egy szabadegyetem és több mint egy fesztivál, nem csak értékében, hanem szellemiségében is – összegzett az erdélyi magyar politikus, aki jelezte: a két hét múlva kezdődő tábor programjainak előkészítése gőzerővel folyik. Kitért a székelyföldi önkormányzatok, a Magyar Ifjúsági Tanács, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, a Hagyományok Háza erdélyi szervezetének közreműködésére, az erdélyi civil szervezetek partneri szerepére.

A harminc sátor programjai közül kiemelte az erdélyi vonatkozású Kós Károly sátor és a Jakabffy Elemér sátor rendezvényeit, és hangsúlyozta: mostanra lassan Tusványos az egyetlen olyan hely, ahol érdemi párbeszéd valósulhat meg. Szólt arról is, hogy több műhely elemzi majd a friss népszámlálási adatokat, napirenden lesz a romakérdés, az önkormányzatok helyzete. Erdélyben az önkormányzatok erősödnek, talán ez lehet a kiút, ha a bukaresti utak szűkülnek.

Kárpátalja és az ottani helyzet elemzése minden panelben valamilyen módon megjelenik majd, a velük való szolidaritást szeretnék kifejezni minden lehetséges módon – derült ki szavaiból.

 

(Forrás: www.tusvanyos.ro, MTI)