10 órakor a Lőrincz Csaba sátorban római katolikus és református köszöntővel, imával nyitották meg a 28. alkalommal megszervezett Bálványosi Nyári Szabadegyetemet. A Tusványos. A biztos pont. címet viselő rendezvény MIT-es főszervezője, Popa Ilona köszöntötte a meghívottakat és a résztvevőket.

Elsőként Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere szólt a hallgatósághoz, aki az Ismerős Arcok dalszövegével indította beszédét: egy vérből valók vagyunk, összetartozunk. Az elöljáró hozzátette: jóleső érzés évről-évre Tusványoson ismerős arcokat látni, valamint biztos pontnak nevezte Tusnádfürdőt, mivel olyan adottságai vannak, amelyek más településeknek nincs meg: Románia legkisebb városa 1512 lakossal és ennél több medvével. Albert Tibor gratulált a Sepsi OSK csapatának, hogy első székelyföldi csapatként bejutott az országos első labdarúgóligába. A polgármester a városháza feliratok elleni támadásokról és az utóbbi időben a nyilvánosság előtt nagy port kavaró medvekérdésről is szót ejtett, majd az előző évekhez hasonlóan székely viccel zárta köszöntőjét.

Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese több nemzetpolitikai bejelentéssel érkezett a tábornyitóra: elmondta, annak köszönhetően, hogy megtízszereződött Magyarország nemzetpolitikai célokra szánt költségvetése, kiterjesztik egész Kárpát-medencére az anyasági támogatási rendszert, valamint növelik a gazdasági támogatások keretét. A Kereszténydemokrata Néppárt elnöke elmondta: sikerült megvalósítani a külhoni magyarok kedvezményes honosításával megfogalmazott célokat, hiszen a napokban beérkezett Magyarországra az egymilliomodik állampolgársági kérelem. Jelenleg 845.000 a – már esküt tett – külhoni magyar állampolgárok száma, 120.000 diaszpórában élő magyar állampolgárságát állapították meg, és úgy véli, novemberre, a MÁÉRT következő ülésének időpontjára meglesz az egy millió, esküt tett, külhoni magyar állampolgár. Semjén Zsolt harmadik bejelentése a sportközvetítésekre vonatkozott: mivel egy éves bürokratikus harcok árán sikerült megvásárolni a magyarok lakta régiókban a közvetítési jogokat, így a következő olimpiák közvetítéseit, valamint azon bajnokságok közvetítéseit, melyeken szerepel a magyar válogatott, magyar nyelven követhetik a külhoni magyar emberek. A miniszterelnök-helyettes biztatónak nevezte azt a tényt, hogy Klaus Iohannis hivatalos látogatásra jött Székelyföldre, Hargita és Kovászna megyékbe, valamint kiemelte, hogy állva hallgatta végig a székely himnuszt és a zászlócsere során elfogadta a székely zászlót. Azt is pozitív jelként értelmezte, hogy a román elnök elfogadja Székelyföldnek a regionális- és területi autonómiára vonatkozó igényét. Beszéde végén azt javasolta a román embereknek, hogy mivel jövőre a román egyesülés 100. évfordulóját ünnepelik, olvassák el figyelmesen a Gyulafehérvári Nyilatkozatot.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke szokásához híven köszöntötte a Tusványos Autonóm Köztársaság szabad polgárait, majd tréfásan megjegyezte: szinte elszólta magát, hogy köszönti a soros közgyűlés résztvevőit. Szerinte a 28. Tusványos nemzetpolitikai szempontból mindenképp biztos pontnak nevezhető egy súlyos válságokat megélő Európában, vagy abban az országban, ahol – példának okáért – egy többségi politikai erő leváltja demokratikusan saját kormányát. Toró utalt az amerikai elnök varsói látogatására is, felemelőnek ítéli Trumpnak a közép-európai nemzetekhez intézett, három tengelyre épített jelmondatát: Isten, haza, család (szabadság).

Szerinte a szabadegyetem a szervezők és a jelenlévők, a közönség közös sikere, jó dolognak tartja, hogy évről-évre sikerül újabb elképzeléseket programra tűzni, megbeszélni. Tusványos megvalósításának nevezte a státustörvényt, valamint azt a tényt, hogy a Demokrácia Központok segítségével kapta meg a magyar állampolgárságot a kérvényezők kétharmada. Végezetül arra kérte a hallgatóságot, hogy vigyék haza Tusványos szellemiségét.

Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár ugyancsak méltatta a román elnök székelyföldi látogatását, jelentősnek nevezve ezt az autonómia szempontjából. Saját bevallása szerint az ő szívében már rég él az autonómia, és ha minden nemzettársunk szívében élni fog, akkor bekövetkezik. Potápi szerint Tusványos összegző szerepet tölt be a nemzetpolitikai táborok sorában.

Sándor Krisztina, az Erdély Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke a Magyar Ifjúsági Tanács Tusványos szervezésében betöltött elmúlt tíz évéről beszélt. Úgy véli, a tábor szervezőcsapata jóbaráti társaság és nagy család. Felsorolta azokat a szervezőket, akik az elmúlt egy évtizedben sokat tettek Tusványos sikeréért, majd két sátorra hívta fel a figyelmet: a Nemzeti Sportudvarra, ahol magyar nyelven lehet követni a tábor ideje alatt az aktuális sportközvetítéseket, valamint a Kós Károly sátor standjára, ahol a magyar állampolgársággal és a regisztrációval kapcsolatos kérdésekről lehet érdeklődni. Sándor Krisztina elmondta, hogy az idei szabadegyetem a kerek évfordulók eseménye, így sok jubiláló rendezvény kapott helyet az idei programfüzetben. A MIT korábbi elnöke Király Zoltánnak Erdély sorsáról szóló, Szeretők című versével zárta köszöntőjét.

Tárnok Mária a Pro Minoritate Alapítvány részéről, Tusványos főszervezője az idei tábor statisztikái kapcsán elmondta, hogy 28 partnersátorban zajlanak idén előadások és különböző tevékenységek. Lényegesen bővült a család- és gyerekbarát helyek, valamint foglalkozások száma, idén először pár órás gyerekfelügyeletet is vállalnak. Új tematikus sátrakkal és helyekkel bővült a kínálat, idén először jelent meg a Lorántffy Zsuzsanna és az Orbán Balázs sátor, a Tusványos Közösségi Tér, valamint a Nemzeti Sportudvar, ahol magyar nyelvű sportközvetítéseket lehet megtekinteni és kiváló borokat kóstolni.

Németh Zsolt, a Magyar Parlament külügyi bizottságának elnöke gratulált a sikeres ébredéshez, valamint a Sepsi OSK-nak azért, hogy sikerült feljutnia a román fociélvonalba. Iohannis látogatására célozva bízik abban, hogy miután az elnök elfogadta a székely zászlót, a román törvényhozás is elismeri a székelység hivatalos jelképeként. A táboralapító szerint a látogatás mellett több biztató tény arra utal, hogy újraindíthat a 2012-ben szinte teljesen megszűnt magyar-román párbeszéd. Beszédében négy témakörben határozott meg biztos pontokat, Tusványos, a nemzetpolitika, a külpolitika, valamint a hit terén. Németh Zsolt szerint Tusványos egyedülálló fórum a Kárpát-medencében, nemcsak nemzetpolitikai kérdésekben, hanem az autonómiaharc, a különböző Kárpát-medencei népcsoportok között párbeszéd tekintetében is.

A szabadegyetem mindig fontos stáció volt a határok átívelése, a nemzetegyesítés terén. A politikus utalt Orbán Viktor miniszterelnöknek a külhoni magyar állampolgárokhoz címzett, választási regisztrációra bátorító levelére. Elmondta: a 2002-es választások egyik nagy vesztese volt a külhoni magyarság, ám jelenleg beleszólhatunk, tehetünk azért, hogy ne ismétlődhessen meg.

Külpolitikai szempontból úgy gondolja, hogy ki kell használnia a magyarságnak a világban tapasztalható mozgásokat, a nyugati államokban belső viszályok vannak, illetve nyomás nehezedik rájuk. Örvendetes, hogy Donald Trump megszólította hármas jelmondatával – Isten, haza, család – Varsóban a közép-európai államokat. Szerinte az Uniónak rá kell jönnie, hogy erős európai közösség csakis erős országok, régiók és erős autonómiák szövetségével jöhet létre.

A hit szempontjából, utalva a reformáció 500 évfordulójára, a Bibliát nevezte biztos pontnak Németh Zsolt. Úgy gondolja, hogy egyetemes magyar értékekre alapozva lehet erős nemzetben gondolkodni.

Végezetül azt kívánta, hogy Tusványos legyen a Kárpát-medence lelke.

Z. Nagy István