La Tusványos este pace. Participantul coabitează pașnic cu organizatorul, politicianul cu politicianul, conferențiarul cu cântărețul, vata de zahăr cu cotletul de porc, sunetistul cu luministul, ursul cu pădurea, râul Olt cu trenul grăbit, șura cu campingul, interpretul de muzică populară cu viticultorul, președintele cu deputatul, directorul cu senatorul, fondatorul cu tânăra speranță, petrecerea până în zori cu soarele care răsare, lumea din corturi cu paznicul, primarul cu liderul de tineret, fata cu băiatul, părintele cu copilul, prietenul cu prietenul.

La Tusványos este pace. Invitatul vorbește în mod pașnic despre minoritate, își exprimă părerea despre probleme sociale, explică subiecte care ne afectează viața de zi cu zi. Politicianul în pantaloni scurți și cizme de cauciuc dezbate pașnic probleme de politică națională, fiind conștient că Tusványos este centrul lumii, este vremea noastră. Știe, de asemenea, că dezbaterea aduce progres și pace.

La Tusványos este pace, pentru că este mai mult decât un festival. Este mai mult decât o universitate de vară. Este un punct sigur. Pacea este adusă de întâlniri, de distracție, de berea rece, de umbra răcoritoare, de mirosul de pin, de îmbrățișări, de muzică, de liniștea din zori, de ceața care acoperă munții.

Războiul din vecinătatea noastră încă nu s-a oprit, dar războaiele ar trebui să aibă un singur rezultat: pacea. Avem o replică în Războiul Stelelor: „Drumul sinuos spre pace, oricât de lung ar fi, merită parcurs.”

La Tusványos este pace, drumul este sinuos doar din unele direcții.

Te așteptăm să descoperi cum poveștile noastre, inclusiv a ta, au transformat procesul Tusványos într-o istorie.

Pentru că așa devin poveștile istorie. În timpul pentru pace.