A mai fiatalokat hangsúlyosan érintő témakör megvitatására került sor a Magyar Turisztikai Ügynökség sátrában szerdán. Az elmúlt években nagy probléma az, hogy sok fiatal elvándorol, és emiatt szakemberhiány alakult ki Erdélyben. Forró Gyöngyvér moderátor és Nagy György, a székelyudvarhelyi Gondűző Szálloda és Étterem ügyvezető igazgatója beszélgetett a kialakult helyzetről, megoldási lehetőségekről.

Nagy György szerint „nem releváns az, hogy ki a fiatal, mert ma már bármelyik korosztály elvándorol a jobb megélhetőség és a szakmai fejlődés miatt.” A beszélgetés során elhangzott, hogy két fajta elvándorlás létezik: szakmában való elhelyezkedés, valamint a közmunka általi pénzszerzés. A kettőt nem lehet összehasonlítani, hiszen ha az ember a szakmájában helyezkedik el, az általában teljes élet biztosítását jelenti, viszont aki a közmunkát választja, az nem tudja, hogy milyen körülmények között fog dolgozni. Természetesen minden helyzet nagyban függ az adott országtól is.

Nagy György ügyvezető igazgató saját vezetési tapasztalatait osztotta meg. Elmondta, hogy beosztottjaiknak lehetőséget adnak a szakmai fejlődésre, sőt, akár a célok kiválasztásában is segítenek. Hozzátette, hogy nem mindegy, hol és milyen környezetbe születik az ember, mert többek között ez is meghatározza identitását. Vezetőként egyetlen elvárása a folyamatos tanulás. Véleménye szerint ma már Erdélyben is vannak vállalkozási lehetőségek – rövid időszakra azonban hasznos lehet tapasztalat céljából kipróbálni a külföldi munkát.

Ádám Katika