A zene szól, karszalag a karodon, a söröd ki van csapolva, cikkek és fotók a weboldalon. Gondolkodtál már azon, hogy mindezekért a háttérmunkákért kik felelnek Tusványoson? Eszedbe jutott, hogy nélkülük vajon mennyire menne zökkenőmentesen a tábor élete?

Idén is nagyon sok szervező dolgozik azon, hogy Tusványos lakóinak az itt töltött napok alatt ne kelljen hiányt szenvedniük semmiben, és felhőtlenül koncentrálhassanak a kikapcsolódásra. A kommunikációs csapat feladata például elég szerteágazó, hiszen ide tartoznak a megjelenő fotók, videók, cikkek, valamint a közösségi oldalak kezelése és még számos érdekes munkakör. Az egyik újságíró lány, aki első alkalommal dolgozik Tusványoson, azt mesélte a munkával kapcsolatban, hogy: „A legnehezebb beosztani az időmet, úgy, hogy az írás mellett még kicsit élvezni tudjam a kinti, tábori életet is.” Aki fesztiválozott már, az tudja, hogy az időbeosztás gyakran résztvevőként sem egyszerű.

Tusványos hangulatos fotóinak készítői is a kommunikációs csapat részét képezik. Fontos feladatuk van abban, hogy akár harminc év múltán is emlékezhessünk felejthetetlen pillanatokra a tábor életéből. A csapat koordinátorának legfőbb feladata, hogy minden programpont megörökítésre kerüljön a feladathoz legmegfelelőbb fotós által. Elmondása szerint ez hordoz magában nehézségeket, hiszen számos esemény zajlik egyidőben, ezen felül a sárban dagonyázó kisfiúról, vagy épp a táborban zajló esküvőről sem szabad lemaradniuk. „De ha nem dolgozni jöttem volna, akkor valószínűleg nem tudnám eléggé élvezni Tusványost” – tette hozzá.

A lerakatban dolgozók feladatai közé tartozik a táborba beérkező innivalók számlázása, ami majdnem reggeltől estig tartó jelenlétet igényel. Munkájuk érdekes szituációkat is szül, hiszen a kétségbeesett táborozók gyakran gondolják úgy, hogy egy kis bódéban megtalálhatják, amit keresnek. A lányok a legérdekesebb kérésekről listát is vezetnek, amin szerepel például a gumicsizma, plusz zokni, hamburger és esőkabát.

A Vöröskereszt önkéntesei igazi hivatásként tekintenek a tusványosi munkára is. Egyikőjük arról mesélt, hogy bár „a fáradtság a legfárasztóbb a munkában”, azért a szabad estéken is inkább a pihenést választják, mert elsősorban nem bulizni érkeztek Tusványosra. „Mindig van valami új, valami kihívás, de idén szerencsére még nem találkoztunk komolyabb esettel” – remélhetőleg ez továbbra is így marad, de ellenkező esetben rájuk biztosan számíthatunk.

A báros lány két sörcsapolás között válaszolt kérdéseinkre, és elmondta, hogy nehéz, amikor egyszerre árasztják el a pultot a szomjas táborozók, főként akkor, ha türelmetlenkednek. Szóval legyetek türelmesek, mert senki nem marad szomjan! Azt is hozzátette, hogy beosztása miatt a nappali programokon nem igazán tud részt venni, de este a közönség soraiban még akár össze is futhatunk vele.

„Én adom a karszalagot minden ember kezére, aki belép a tábor területére” – mesélte nekünk egy beléptetésért felelős srác, aki a nap végére sem fárad bele a karszalagok mellé adott „Jó szórakozást!” ismételgetni. Hozzátette, hogy bár emberekkel dolgozni nehéz, de az évek során kitapasztalta, hogyan tudja kezelni a húzósabb helyzeteket. „Én éppen azért szeretek dolgozni is a táborban, mert az egész napos munka után este fáradtan elmegyünk bulizni és akkor azt érzem, hogy valamiért megdolgoztam” – mesélte.

A közösségi oldalak sem töltik meg magukat tartalommal, így Tusványoson ennek is van felelőse, aki szerint munkájában az a kihívás, hogy egy bejegyzés kellő információt tartalmazzon, de közben érdekes legyen, interakciót váltson ki és megjelenésben is megfelelő legyen. A tartalmakkal kapcsolatban hozzátette: „Fontos, hogy trendkövető legyen, de közben visszakapcsolódjon mindahhoz, amit Tusványos az elmúlt harminc évben képviselt.” Kreatív munkájának köszönhetően gyakorlatilag szórakozásként tekint az itteni feladataira. Kiemelte, hogy idén különösen sok munkát fektettek a megvásárolható jubileumi Tusványos cuccok létrehozásába, és örül a pozitív fogadtatásnak.

Legközelebb tehát, ha végigsétálsz a táboron és találkozol egy biztonsági őrrel, pultos lánnyal vagy hangosítóval, esetleg egy szervezővel, akkor ne felejts el rájuk mosolyogni, hiszen érted dolgoznak. 😊

Csiki Zsuzsi