Szerdán a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) sátrában Helyben boldogulás vs. Mobilitás – Kárpát-medencei Generációkutatás című panelbeszélgetést tartottak. A kerekasztal-beszélgetést Erdős Szabolcs, az Együtt Európáért Alapítvány alapítója vezette. A beszélgetés résztvevői Illés Boglárka (helyettes államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma), Héjja Gábor (stratégiai tanácsadó, Együtt Európáért Alapítvány) és Székely Levente (kutatási igazgató, Kutatópont, Magyar Ifjúságkutatás) voltak.

Az Együtt Európáért Alapítvány, mint gyermek-, ifjúság-, valamint családpolitikával foglalkozó szervezet azzal az elsődleges céllal jött létre, hogy ösztönözze a fiatalokat a  szülőföldön maradásban.

A beszélgetés fő témái az elvándorlás és a szülőföldön maradás voltak.

Az aktuális gazdasági és technológiai fejlődés legújabb hozadéka, hogy a külföldi letelepedés nem biztosít sem több, sem jobb megélhetést a fiatalok számára. A Z generációról egy átfogó áttekintést kaphattunk egy 2016-os felmérés alapján, amely azt vizsgálta, hogy milyen döntés áll az elvándorlás vagy a szülőföldön maradás hátterében. A kutatási adatokat négyévente frissítik, és már több mint 8 ezer fiatalt kérdeztek meg Magyarországon és a Kárpát-medencében.

A legutóbbi, 2016-os mintavétel alapján a fiatalok elégedettebbek a szülőföldjük adta lehetőségekkel az előző évekhez képest. Érdekességként azt is elmondták, hogy Erdélyben jóval magasabb a száma azoknak, akik kipróbálták magukat külföldi munkában, ellentétben a többi régióval szemben, ahol a fiatalok csupán 5 százaléka vándorolt más országba tapasztalatot szerezni. A kutatók hangsúlyozták, hogy ez nem a végleges letelepedésre vonatkozik, hanem csak a munkatapasztalatra és pénzszerzésre. A beszélgetés során az is elhangzott, hogy a fiatalok a magyarországi és más országokban történő munkavállalást hasonló arányban választanák.

A kutatók kiemelték, hogy ezeket a fiatalokat általában az információhiány és tájékozatlanság készteti az elvándorlásra. A kutatások bizonyítják, hogy a külföldi élet nem feltétlenül biztosítja a jobb megélhetőséget.

Héjja Gábor elmondta, hogy a gazdasági és technológiai folyamatoknak köszönhetően otthon is végezhetjük munkánkat, mert a digitalizáció átformálta a lehetőségeket, és az Európai Uniós csatlakozás lehetővé tette a térségek gazdasági fejlődését.

Illés Boglárka hozzátette, hogy a Magyar Kormány támogatásokkal és ösztöndíjakkal bátorítja a fiatalokat, hogy pár hónapra vagy akár néhány évre külföldre mehessenek tapasztalatot szerezni. Hozzátette, hogy az Erasmus-program is erre van, amit nagyon sok egyetemista próbál ki és próbálhat ki a továbbiakban, a fontos az, hogy mégis hazatérjenek, és az otthonukat válasszák.

Székely Levente zárásképpen még hozzáfűzte, hogy a szakembernek fontos eldöntenie, hogy megelégszik-e azzal, hogy ha csak fizikailag marad a szülőföldjén, lelkileg azonban máshol jár – legyen az külföldi vagy digitális valóság.

Ádám Katika