A visszaszámlálás a végéhez ért. Az új időszámítás elkezdődött. Tusványos ugyanis a mi időnk.  Kedd van, július 18., a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor 32. alkalommal nyitotta meg a kapuit.

Az örök tusványosozó számára a tábor a maga hangulatával évről évre a béke szigete. Tusványos ugyanis a béke és harmónia az igényeink között, ahol nyílt lapokkal játsszuk, mert hisszük, hogy így is lehet. A biztos pont az állandó változatosságban. A hely, ahol a folyamatosan változó jelenben, a mindennapok megélt bizonytalanságai és viszontagságai közepette is egy a tábor. Az otthon és itthon fogalma itt megbékül egymással, hiszen Tusványoson itthon voltunk, vagyunk és leszünk. Így vált rendre, lassan a szenvedélyünkké, így lett több mint fesztivál.

32 évvel ezelőtt egy házibuliban született meg az ötlet, azóta Tusványos sokak számára jelenti a világ közepét. Az elmúlt három évtizedben ugyanis alkalmat teremtett arra, hogy társadalmi, politikai, kulturális, vallási és nemzeti kérdések feszüljenek egymásnak. Hogy együtt tanuljuk felismerni múltunk örökségeit, jelenünk lehetőségeit, jövőnk kihívásait. Hogy a kezdeti több mint 250 résztvevőt, mára több mint 250 szervező és több tízezer résztvevő váltsa fel. Hogy mára már közel 500 előadással és közel 1000 előadóval várja résztvevőit a tábor, ahol bárki légy és bárhány kilométerről is utaztál ide, otthonra találsz. Mert az évek folyamán így nőtt össze az, ami összetartozik. Ahhoz, azonban, hogy a történetekből történelem legyen, ahhoz, hogy Tusványos igazi legyen, szükség van rád is, Isten hozott!

Köszöntünk a táborban, téged, aki azok közé tartozol, akiknek Tusványos örök! Jól döntöttél, hogy idén sem hagyod ki!

Köszöntünk a táborban, téged, aki először vagy itt! Jó választás! Add át magad hangulatának, lásd meg színeit és halld meg dallamait! Engedd, hogy magával ragadjon és meggyőzőn, garantáljuk, hogy nem fogsz csalódni!

Köszöntünk a táborban, téged, aki már egy hete építesz, festesz, pakolsz, telefonálsz, papírokat intézel, elszállásolsz, fényképezel és sorolhatnánk, egy szóval, téged, ki fáradt, mégis csillogó szemekkel szervezel! Jó, hogy itt vagy! Tarts ki! Hidd el, van akiért, és lesz, aki megért, amikor feladnád!

Köszöntünk a táborban, téged, aki valamiért vagy valakiért itt vagy! Nézz körül, találd meg azt, amire most leginkább szükséged van!

Köszöntünk a táborban, téged, aki itt találkozol a baráttal, aki rég hiányzott! Koccintsatok egyet!

Köszöntünk a táborban, téged, aki velünk együtt reméli, hogy a szomszédunkban még mindig dúló háborúnak egyetlen végkimenetele csakis a béke lehet! Jó, hogy velünk együtt akarod világgá kiáltani a béke ideje jött el!

Köszöntünk a táborban, téged, aki arra készülsz, hogy közösen folytassuk Tusványos történelemkönyvének fejezeteit! Köszi, hogy az egyik főszereplője vagy!

Köszöntünk egy békés, igazi tusványosos életérzéssel, természetesen, örömmel és lendülettel!