Az a lényeg, hogy jól érezd magad, és mindeközben segíts is másokon. Gagyi Réka és Tussay Szilárd előadásából kiderült, hogy az önkéntességnek nincsen semmiféle hátulütője. Mindketten diákkorukban szerettek bele az önkénteskedésbe, ki-ki a helyi gyülekezet ifjúsági csoportjában, és azóta sem tudnak leállni.

Baráti hangulatú beszélgetésükön beszámoltak tapasztalataikról, melyeket itthoni és külföldi szolgálataik során szereztek. Nem is csoda, hogy oldott a hangulat, Réka, Szilárd és Vass Orsolya moderátor rég óta ismerik egymást, mindhárman fiatalokkal foglalkozó szervezeteket vezetnek Erdély-szerte, a Tusványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor szervezésében is évek óta részt vesznek.

„Sokkal nyitottabb a világ, mint gondolnánk” – mondta Szilárd.

A külföldi önkéntesség kérdésében főleg Réka jártas, hiszen az Európai Önkéntes Szolgálat koordinátoraként is dolgozik, de beszélgetőtársának, az IKE ügyvezető igazgatójának sem új a dolog. Szilivel teljesen egyetértettek abban, hogy ezeket a lehetőségeket nem szabad kihagyni. Csak egy kis bátorság kell az első lépés megtételéhez, utána már minden egyszerűbb lesz.

„Az önkéntesség abszolút kiegészítője az oktatásnak. […] Olyan dolgokat tanulhatsz, amit biztos, hogy sehol máshol nem tanítanak” – mondta Szilárd.

Az ilyen tapasztalatok alatt fontos kapcsolatokat szerezhetsz, melyek végigkísérnek és segítenek egész életed során. Mégis, a legfontosabb dolog az önmegismerés. Az önkéntesség által olyan dolgokat tudhatsz meg magadról, amikre soha nem gondoltál. Réka élete is teljesen megváltozott amerikai és afrikai útjai után, máshogy néz magára és a világra is.

„Az önkéntesség embert formál, […] embert emberséggel” – fogalmaz Réka.

Nincsen annál boldogítóbb pillanat, mint amikor egy embertársadnak tudsz segíteni, bármilyen keveset is, akár beszélgetéssel. Ezek azok a dolgok, amelyek motiválják az előadókat a folyamatos fejlődésben. Na meg persze a társaság és a jó hangulat gondolata sem hátráltatja őket a munkában.

És hogy megéri-e önkéntesnek lenni? Természetesen igen. Ha te is részese szeretnél lenni valami különlegesnek, sürgősen keresd fel a helyi önkéntes csoportot, soha nem késő elkezdeni. De dobhatsz egy üzenetet Rékának vagy Szilinek is. Szívesen várnak.

Ágoston Gyopi