Tusnádfürdő alapítását 1842-re datálják. A városkában rövid történelme során soha semmilyen medvebaleset nem volt, annak ellenére, hogy az ide látogató, vakmerő turisták mindent elkövetnek annak érdekében, hogy kiprovokáljanak egy medvepuszit. Egyesek beszorítják egy sarokba, hogy jobb szelfit tudjanak készíteni, vagy Facebook élő bejelentkezésben kergetik a medvét, és egyesek egyfajta bátorságpróbaként azt játsszák, hogy ki mer közelebb ugrani hozzá. Csodával határos, hogy emiatt eddig nem volt baleset. Ha te nem így viselkedsz és az alábbi tanácsokat megfogadod, nem lesz problémád a medvékkel.

  1. Ne akarj medvét látni a városban! Sokan a kukáknál órákat várják, hogy megjelenjen. A medvelesésnek van az ember és medve számára is biztonságos, kulturált módja.
  2. Ne etesd a medvét! Ne tegyél a kukák mellé finomságot, medvét csalogatni. Ezt térfigyelő kamerákkal ellenőrzik és büntetik is.
  3. Kerüld a kukákat! A medvék a kukákban található ételmaradék miatt járnak be. Leggyakrabban ott találkozhatsz velük.
  4. Lehetőség szerint csoportosan sétáljatok.
  5. Ne akarj fotót készíteni róla és ne szelfizz vele!
  6. Kerüld az elhagyatott sötét, bokros helyeket!
  7. Ha sötétben sétálsz, hangosan beszélgess, fütyöréssz, énekelj. A medve messziről észlelje, hogy arra jársz. Ha észrevesz, el fog kerülni.
  8. Ne kürtöskaláccsal a kezedben sétálgass!
  9. Ha túrázni indulsz, vigyél magaddal medve sprayt és sötétedés előtt hagyd el az erdőt.
  10. Ha mégis szembetalálod magad a medvével: Ne fuss el! Ne mássz fel egy fára! Ne pánikolj, őrizd meg a nyugalmadat! Tudasd vele, hogy ember vagy. Halkan beszélj és lassan hátrálj. Ne sikíts, ne ordíts! Az erős hangot agressziónak veheti. Emelj a fejed fölé valamit, ha többen vagytok, maradjatok együtt, így nagyobbnak látszotok. Hátrálj lassan. Ha még mindig közelít, óvatosan dobj a földre egy táskát, vagy egy kabátot. Ezzel eltereled a figyelmét. A paprika sprayt csak életveszélyben használd.

Ha szeretnél medvét látni, Máté Bence világhírű természetfotós medvelesein, ember és medve számára biztonságos módón megteheted. Túrák minden nap 18:30-kor indulnak a tusnádfürdői vasútállomás elől és a Szent Anna tó közeléből.

Szin János
Medvepásztor

+36 309 678 888
+40 742 678 888

https://medveles.hu/
https://www.facebook.com/lassukamedvet/
https://www.facebook.com/janos.szin.315