Magyar Teátrum Sátor 2016 plakátHatodik alkalommal érkezik Tusnádfürdőre a Magyar Teátrumi Társaság színházi gömbsátrával. A 27. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor programját gyermekfoglalkozásokkal, szakmai beszélgetésekkel, játékkal, színházi előadásokkal és bulikkal gazdagítjuk.

A Magyar Teátrumi Társaság megalakulása óta minden rendelkezésre álló eszközzel igyekszik segíteni, hogy a kultúra és a színház eljusson mindenhova, ahol csak szívesen fogadják. 2016-ban negyedik alkalommal rendeztük meg a vajdasági Winteretno fesztivált és hatodik alkalommal térünk vissza Erdélybe. Fontos számunkra, hogy a fiatalok a fesztiválokon is találkozzanak magyar kulturális produkciókkal.

Már a kezdetektől olyan programelemekkel készültünk, melyek minden korosztályt megszólítanak és a sátorhoz vonzanak. Ezen idén sem változtattunk, hiszen az üzenetünk egyértelmű: a Magyar Teátrum Sátor, a színház világa mindenkit nyitott kapukkal vár.

A délelőtt minden nap a gyermekeké, Teátrumi Mocorgó vár minden játékra kedvet érző fiatalt és szüleiket. A Gyergyószentmiklósi Halvirág Bábszínház két előadása is megtekinthető lesz a fesztiválon.

A szakmai beszélgetések sorában idén a Színházigazgatók fórumán arra keressük a választ, hogy melyek a magyar színházi élet legégetőbb problémái. Ehhez beszélgetőpartnerként meghívtuk Czegő Csongort (Sepsiszentgyörgyi Figura Stúdió Színház), Dörner Györgyöt (Újszínház), Fekete Pétert (Magyar Cirkusz és Varieté), Nagy Pált (Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház), Oberfrank Pált (Veszprémi Petőfi Színház), Seregi Zoltánt (Békéscsabai Jókai Színház) és Vidnyánszky Attilát (Nemzeti Színház). Egy másik beszélgetésben a színházi marketingről és a színházbajárás népszerűségéről beszélgetünk majd, de a fesztivál ideje alatt előkerül a kultúra identitásmegőrző szerepe és a Székelyföldi Értéktár megalakulása is.
A Veszprémi Petőfi Színház bemutatja a Múlnak a gyermekévek című zenés előadást, az Újszínház A pénzfolyó című produkciót hozza el. Péntek délután lép színpadra Balla Eszter, Feke Pál, Nagy Sándor és Simon Kornél, akik Szente Vajk vezetésével egy egyszeri és megismételhetetlen improvizációs műsorral létrehozzák a Tusnád, a musical című előadást. A záró estén a nézők a Szolnoki Szigligeti Színház című produkcióját, majd a Baross Imre Artistaképző showját láthatják.

Idén is lesz Magyar Teátrum Kvíznight, melynek során kiderül, hogy ki-mit tud a színházról. Szerda este e Békéscsabai Jókai Színház színművésze, Csomós Lajos Orszlán zenekara garantálja a bulihangulatot.

Napi tudósítás a fesztiválról és az aktuális információk a www.magyarteatrum.hu weboldalon és a https://www.facebook.com/magyar.teatrum.magazin oldalakon érhetők el.

Sajtókapcsolat: Szlopóczki Janka, szlopoczki.janka@magyarteatrum.hu, +36 70 9530308