Valóságos blues hadjárat lesz idén Tusványoson. Nem jönnek egyedül a tankok. Együtt lép színpadra Bill Kapitány és Hobo. Deák Bill Gyuláról egyébként Chuck Berry (a rock and roll egyik atyja) azt mondta: „ő a legfeketébb hangú fehér énekes, akit hallottam”. Énektanárai operaénekest akartak faragni belőle. Nem sikerült ez nekik. És ez így lett jól. Aki pedig ízelítőt akar, hallgasson bele az István, a király rockoperába, a János vitéz vagy Jézus Krisztus szupersztár című musicalekbe. A 70 éves Bill kapitány összetéveszthetetlen hangját azonnal felismeri. „A zene szült engem s a nemzedékem. A zene az utolsó menedékem. Tudom, hogy egyszer a zene öl meg.

Zenével adjanak vissza a földnek!” – énekeli Földes László HOBO a Rohadt rock and roll számban. Nekünk pedig eszünk ágában sincs visszaadni őt a földnek, hiszen mindenképpen ott kell lennie Tusványoson.

A 73 éves színész-költő-zenész-énekes sziporkázó életpályáját nehezen lehetne összefoglalni. Röviden: a blues nagy öregje. 1968-ban vágott neki zenei karrierjének, majd rá 10 évre megalapította a Hobo Blues Bandet.

A két titánnak, mint ismeretes, már korábban is volt közös pályafutása, hiszen Bill, 1979 nyaráig vendégként lépett fel a Hobo Blues Banddel, később állandó tagja lett a zenekarnak, majd 1985-ben kezdte el szóló karrierjét.

Az tusványosi koncerten fordult a kocka. Ezúttal Hobo lesz a DBBB meghívottja. Micsoda felejthetetlen koncertnek ígérkezik! Mi mást kívánhatnék a résztvevőknek, mint: bort, bluest, békességet!
Palkó Attila